Kumarbaz Yanılgısı

Kumarbaz Yanılgısı

Kumarbaz Yanılgısı aslında çok geniş bir şekilde incelenmesi gereken bir teorem. Bilimsel dayanakları olan oldukça geniş bir konu bu. Biz işin canlı rulet ile ilgili olan kısmını incelemeye çalışacağız. Martingale Taktiği daha önce sitemizde detaylı olarak incelenmişti. Bu taktiğin temel mantığını detaylı olarak açıkladık. Şimdi ise sırada aynı konuyu ilgilendiren tam tersi bir teorem bizleri bekliyor. Kumar ve şans oyunları dünyasında pek bilinmese de bu oldukça önemli bir konu. Eğer güvenilir rulet siteleri üzerinden bu oyunu oynamak istiyorsanız hem taktiği hem de bu teoriyi iyice idrak etmeniz gerekiyor.

Kumarbaz Yanılgısı

Dünya’nın en çok konuşulan konularından biri de bu. Kumarhane ve gazino oyuncuları bu konuda ikiye ayrılıyor. Bir kısmı Martingale Taktiğini savunurken bir kısmı ise Kumarbaz Yanılgısı teorisini destekliyor. Bu yazımızda konuyu her iki yanı her iki çerçevesi ile ele alıp detayları paylaşacağız. Yazının sonunda ise tecrübeli bir oyuncu olarak bu konu ile ilgili şahsi düşüncelerimi paylaşacağım. Sonuç olarak karar sizin olacaktır. Kumarbaz yanılgısını anlamak için teorik olasılık ve deneysel olasılık kavramlarını öğrenmek gerekiyor ilk olarak. Teorik olasılık bir olay öncesinde matematiksel olarak beklenen ihtimaller iken deneysel olasılık tamamen deney sonucu ortaya çıkan olasılıkları içerir. Şimdi martingale taktiğini hatırlatmak istiyorum. Hatırlarsanız burada deneysel olasılık ön plana çıkıyor. Yani 10 kez yazı tura atışı yaptığınızda 10 kez üst üste tura gelmesi teorik olarak mümkün ama deneysel olarak sizce ne kadar mantıklı ?

Kumarbaz Yanılgısı’nın bir diğer ismi ise Monte Carlo Yanılgısı olarak biliniyor. Avrupa kumarhane ve gazinoları ile ünlü şehirlerle dolu. Monte Carlo şehri de kumarhane ve gazino alanında oldukça ünlü. 1913 senesinde burada kumarhanede bir rulet oyununda 26 kez üst üste siyah geliyor. Bunun teorik olasılığını bir kenara bırakıp deneysel olasılığının da ne kadar düşük olduğunu görüyorsunuz değil mi? Kısacası bu teoriye göre geçmişte gerçekleşen sonuçlar kendisinden sonra gelecek sonuçları bağlamaz. Yani 6 kez üst üste kırmızı gelmesi 7. çevirişte siyah geleceğini göstermez. Ama iş canlı rulet oynamaya geldiğinde bence siz her iki teoremin ortasını bulabilirsiniz.